Naar een relatiecoach gaan is voor veel mensen een grote stap. Waarom zou je denken? Kinderen gaan naar school en als je volwassen bent ga je naar je werk en leer je elke dag wel weer wat nieuws. We willen onszelf graag blijven ontwikkelen want anders wordt ons leven saai. En toch, als het op het gebied van relaties aankomt hebben we bijna allemaal de overtuiging dat de liefde iets is wat vanzelf moet gaan. En niets is minder waar. Dus wat zijn nu de redenen om naar een relatiecoach te gaan?

We herkennen vast allemaal patronen in ons eigen gedrag. Ik zal een voorbeeld geven. Je partner spreekt je aan op iets, heeft kritiek op je. Althans zo voelt het voor jou. Wat doe je? De een vlucht weg en zegt niets terwijl een ander zich misschien meteen begint te verdedigen. Het niets zeggen zorgt ervoor dat het conflict vermeden wordt. Het aanvallen leidt in veel gevallen tot een ruzie die allang niet meer alleen gaat over het desbetreffende voorval.

Ik heb het in mijn praktijk vaak over de bordjes die niet afgewassen worden, deze stapelen zich op tot een hele grote berg in de gootsteen. Deze spreekwoordelijke bordjes worden vaak pas afgewassen als zich een conflict aandient. Of de bordjes blijven zich opstapelen omdat ze nooit afgewassen worden. In beiden gevallen leiden deze bordjes voor verwijdering en niet tot verbinding als ze niet op de juiste manier afgewassen worden.

Hoe maak je goed ruzie? Hoe blijf je in verbinding maar toch ook in je eigen kracht. Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet (telkens) wegcijfert. Als je ergens tegen aanloopt hoe geef je dat dan op een prettige manier aan. En wellicht het belangrijkste: Als je echt geraakt wordt, je je afgewezen voelt, niet gewaardeerd en of niet gezien wat doe je dan eigenlijk en wat zou je op dat moment echt het liefste willen.

Je behoeftes leren vertalen en deze kunnen ventileren tot een hulpvraag naar je partner toe is iets wat we vaak heel moeilijk vinden. Vaak weten we niet echt wat we willen en nodig hebben en lossen we het zelf wel op. Op het nodig hebben van iemand en zeker je partner rust ook wel een taboe. We zijn opgevoed met het idee zelfstandig te moeten zijn en onze zaken zelf te fixen.

Wat hier bedoeld wordt met om hulp vragen is ook niet dat iemand anders je rotzooi opruimt of jou gaat fixen. Het gaat hier om het onderzoeken bij jezelf wat er nou eigenlijk gebeurt als je zo boos bent. Vragen die je daarbij kunnen helpen zijn: Wat wordt er nu in mij geraakt. Ken ik dit gevoel? Welke overtuiging krijg ik daarbij. Wat kan ik zelf doen om mij beter te voelen en wat kan mijn partner voor mij doen om mij daarmee te helpen. Allemaal redenen om naar een relatiecoach te gaan.

Bovenstaande- en nog veel meer relatiezaken leer je niet op school. Waar dan wel? Juist bij een relatiecoach.

Wanneer ga je dan samen naar een relatiecoach?
Je kan je voorstellen dat je het best zo vroeg mogelijk stadium een relatiecoach kan bezoeken. Je bent dan nog bereid om te investeren; je bent geïnteresseerd en nieuwsgierig naar elkaars gebruiksaanwijzing. En, vroeg geleerd is oud gedaan! Deze investering gaat ervoor zorgen dat je goed ruzie leert maken. Je kent je eigen- en elkaars pijnpunten en weet hoe hier mee om te gaan wat echte grote fundamentele ruzies voorkomt. De liefde kan blijven stromen wat ervoor zorgt dat de intimiteit behouden blijft, jullie je tot elkaar aangetrokken blijven voelen en regelmatig seks hebben.

Helaas zien wij vaak binnen ons werk dat de meeste mensen pas bij ons komen als het, bijna, te laat is. Deze mensen hebben vaak niet geleerd in een eerder stadium wat een relatie hebben met iemand inhoudt, wat erbij komt kijken en hoe je het samen leuk kan houden. De intimiteit verdwijnt, dingen worden niet besproken en gedeeld met elkaar, de seks wordt minder of verdwijnt zelfs. Vreemdgaan, opgaan in je werk, je verliezen drank of drugs liggen op de loer. De verwijdering wordt steeds groter. Zonde! Ook als jullie denken dat het al (bijna) te laat is gaan we met elkaar aan de slag en kunnen nog steeds hele mooie resultaten behaald worden.

Relateren kan je leren en kan heel leuk zijn. Het is niet gek om hulp in te schakelen om meer te leren over jezelf en de ander. Het zou juist heel normaal moeten zijn, net zo normaal als naar je werk gaan en voor kinderen om naar school te gaan. Lekker doen dus! Nu heb je dus echt wel goede redenen om naar een relatiecoach te gaan.