Waarom vrouwen seks hebben

Van Avontuur Tot Wraak En Alles Daartussenin

Cindy Meston, David Buss

Samenvatting

Waarom vrouwen seks hebben: van avontuur tot wraak en alles daartussenin biedt een diepgaand inzicht in de complexe en vaak verrassende beweegredenen van vrouwen om seks te hebben. Psychologen Cindy Meston en David Buss baseren zich op hun unieke onderzoek onder meer dan duizend vrouwen, waarin uiteenlopende motieven worden verkend. Van genot en nieuwsgierigheid tot wraak of de wens om zelfvertrouwen te vergroten—de redenen zijn soms onverwacht en variëren sterk van vrouw tot vrouw. Het boek geeft een genuanceerd beeld van hoe seksualiteit voor vrouwen een manier kan zijn om zichzelf uit te drukken en zelfs fysieke klachten te verlichten.

De auteurs laten zien dat seks voor veel vrouwen niet alleen een bron van plezier is, maar ook een manier om zich beter te voelen of om relaties te sturen. Zo kan het een middel zijn om een partner tevreden te stellen, zelfacceptatie te bevorderen, of zelfs stress te verminderen. Daarnaast werpt het boek licht op de donkere kanten van vrouwelijke seksualiteit, zoals wanneer seks wordt ingezet om macht te verkrijgen of wraak te nemen. Door deze verschillende aspecten te belichten, breken Meston en Buss met de stereotypen rondom vrouwelijke seksualiteit.

Het boek combineert wetenschappelijk onderzoek met persoonlijke verhalen, wat het toegankelijk en herkenbaar maakt voor een breed publiek. Of je nu man of vrouw bent, de inzichten die hieruit voortkomen bieden een boeiende en leerzame kijk op een onderwerp dat vaak te simpel wordt benaderd. Waarom vrouwen seks hebben is een must-read voor iedereen die de diepere lagen van menselijke relaties en seksuele motivatie wil begrijpen.

Waarom vrouwen seks hebben Cindy Mesten David Buss Liefdeszaak Anoek Leppink EFT relatietherapeut Haarlem
"Vrouwen gebruiken seks niet alleen voor plezier, maar soms om onzichtbare wonden te helen en zichzelf opnieuw te ontdekken."

Mijn review

Waarom vrouwen seks hebben Cindy Mesten David Buss Liefdeszaak Anoek Leppink EFT relatietherapeut Haarlem

Als relatietherapeut vind ik dit boek een intrigerende aanvulling op de bestaande literatuur over seksualiteit. Meston en Buss slagen erin om een taboe-onderwerp op een open en genuanceerde manier te bespreken. De diepte van hun onderzoek, gecombineerd met de persoonlijke verhalen van vrouwen, biedt nieuwe perspectieven die zowel mannen als vrouwen aan het denken zetten over de rol die seksualiteit speelt in hun leven. De verscheidenheid aan motieven die vrouwen hebben voor seks—variërend van plezier en avontuur tot wraak en manipulatie—maakt duidelijk dat seksuele motivatie veel complexer is dan vaak wordt aangenomen.

Wat dit boek zo waardevol maakt, is de toegankelijkheid. Ondanks het wetenschappelijke karakter van het onderzoek, blijft de schrijfstijl licht en begrijpelijk. Het enige minpunt dat ik zou willen aanstippen, is dat het boek soms wat algemeen blijft in de analyse, vooral voor lezers die al bekend zijn met het onderwerp. Toch biedt het genoeg nieuwe inzichten, vooral door het openbreken van taboes en het bespreekbaar maken van meer ongemakkelijke onderwerpen, zoals seks als wraakmiddel.

Na het lezen van dit boek zul je niet alleen beter begrijpen waarom vrouwen seks hebben, maar ook hoe seksualiteit verweven is met emoties, macht en zelfbeeld. Dit maakt het een waardevol werk voor iedereen die zich wil verdiepen in de menselijke psyche en relaties.

Over de auteur

David Buss & Cindy Meston

Cindy Meston en David Buss zijn vooraanstaande onderzoekers op het gebied van menselijke seksualiteit en motivatie.

Cindy Meston is klinisch psycholoog en hoogleraar aan de Universiteit van Texas, waar ze het Female Sexual Psychophysiology Laboratory leidt. Ze is vooral bekend om haar onderzoek naar vrouwelijke seksuele opwinding en co-auteur van het boek *Why Women Have Sex*, waarin de beweegredenen van vrouwen voor seksueel gedrag diepgaand worden onderzocht.

David Buss is een evolutionair psycholoog en auteur van meerdere invloedrijke boeken, waaronder *The Evolution of Desire*. Zijn onderzoek richt zich op seksueel gedrag en partnerkeuze vanuit een evolutionair perspectief. Samen hebben zij baanbrekend werk verricht in het begrijpen van seksuele motivatie en de onderliggende biologische en psychologische factoren.

Taal: NL
Uitgave: Paperback
Uitgave: 13 november 2009
Pagina’s: 396