Praktische Relatiehulp en Tips

De twijfel van de man

De twijfel van de man

Veel mannen bereiken een punt in hun leven waarop ze zich afvragen: ‘Is dit alles?’ Terwijl de kinderen ouder worden en er meer ruimte ontstaat voor zelfreflectie, merken ze dat ze zichzelf jarenlang op de achtergrond hebben gezet. Ze hebben gezorgd voor stabiliteit, een goede thuissituatie en financiële zekerheid, maar hun eigen behoeften en gevoelswereld zijn vaak onderbelicht gebleven. De vraag ‘Wat wil ík eigenlijk?’ komt soms pas laat in hun leven op, maar kan grote gevolgen hebben.

Hoe mannen zichzelf verliezen

Veel mannen zijn opgevoed met het idee dat hun primaire taak binnen het gezin bestaat uit zorgen voor de fundamentele zaken: werken, zekerheid creëren en praktisch bijdragen aan het gezin. Ze zien het als hun verantwoordelijkheid om een stabiele basis te bieden en leggen hun emotionele behoeften vaak opzij. Intimiteit en seksuele verbinding kunnen op de achtergrond raken, maar veel mannen denken: ‘Dit wordt vanzelf weer beter.’ Maar dat gebeurt vaak niet.

In tegenstelling tot vrouwen, die hun gevoelens doorgaans delen en door gesprekken verbinding zoeken, lossen veel mannen hun innerlijke worstelingen op door ‘gewoon door te gaan’. Ze gaan dingen doen, houden hun gevoelens voor zichzelf en raken zo steeds verder verwijderd van hun emotionele kern.

De gevaarlijke eenzaamheid van de man

Omdat veel mannen niet gewend zijn om hun gevoelens uit te spreken, ontstaat er onbewust een diepe eenzaamheid. Ze voelen zich niet langer echt gezien of gewaardeerd binnen hun relatie. Maar omdat ze geen taal hebben voor hun emotionele behoeften, blijven ze stil. Dit maakt de afstand binnen de relatie groter, waardoor de vicieuze cirkel van onbegrip en verwijdering zich versterkt.

Soms komt er dan een onverwachte wending: er verschijnt iemand in hun leven die hen wél ziet, naar hen luistert en hen waardeert. Iemand die de man laat voelen dat hij er nog toe doet, dat hij nog aantrekkelijk is en dat zijn gevoelens bestaansrecht hebben. Dit kan een wake-up call zijn die hem confronteert met het feit dat hij al jarenlang in een relatie leeft waarin hij zichzelf niet meer belangrijk heeft gevoeld. Verliefdheid kan dan ineens als een ontsnapping voelen, maar is het wel verliefdheid? Of is het eindelijk eens gezien worden?

De crisis in de primaire relatie

Wanneer een man in deze fase belandt, ontstaat er een crisis in de relatie. Hij begint voor zichzelf te kiezen, zoekt opnieuw naar wat hem gelukkig maakt en stelt vragen die hij eerder uit de weg ging. Dit kan betekenen dat hij ruimte nodig heeft binnen de relatie, of zelfs dat hij zich afvraagt of hij nog wel samen wil blijven.

Deze crisis kan leiden tot een breuk, maar ook een mogelijkheid bieden tot groei – mits beide partners bereid zijn om naar elkaar te luisteren en opnieuw verbinding te maken.

Wat kan een man doen?

  1. Sta stil bij je eigen behoeften: Neem tijd om te onderzoeken wat je mist en wat je nodig hebt om je weer verbonden te voelen met jezelf.
  2. Praat over je gevoelens: Het kan onwennig voelen, maar woorden geven aan je innerlijke strijd helpt om jezelf én je partner duidelijkheid te bieden.
  3. Herontdek de verbinding met je partner: In plaats van direct te zoeken naar bevestiging buiten de relatie, kijk of je binnen de relatie opnieuw verbinding kunt vinden.
  4. Doorbreek de sleur: Probeer nieuwe manieren te vinden om samen tijd door te brengen, zonder vast te zitten in oude patronen.
  5. Zoek professionele hulp: Een therapeut of coach kan helpen om je gevoelens te ordenen en bewuste keuzes te maken, in plaats van impulsief op zoek te gaan naar een uitweg.
twijfel bij mannen

Conclusie

De crisis die veel mannen ervaren wanneer ze zichzelf na jaren weer centraal stellen, is geen teken van zwakte maar een natuurlijk moment van zelfreflectie. Het kan een kans zijn om bewuster te kiezen voor wat hen gelukkig maakt – binnen of buiten de relatie. De vraag is niet alleen of je relatie nog werkt, maar of je bereid bent om opnieuw in contact te komen met jezelf én je partner. Door jezelf niet langer te verbergen, kun je pas echt ontdekken wat je nodig hebt.

Andere artikelen

Gerelateerde artikelen, boeken en relatiespellen

Houd me vast Sue Johnson Liefdeszaak Anoek Leppink EFT relatietherapeut Haarlem

Houd me vast

“Houd me vast” van Sue Johnson is een boek over het versterken van relaties door Emotionally Focused Couple Therapy (EFT). Het biedt praktische stappen en zeven cruciale gesprekken om patronen van negatieve interacties te doorbreken en een diepe emotionele band op te bouwen.

Byron Katie Ik heb je liefde nodig, is dat waar? Liefdeszaak Anoek Leppink EFT relatietherapeut Haarlem

Ik heb je liefde nodig, is dat waar?

Byron Katie’s “Ik heb je liefde nodig, is dat waar?” laat zien hoe onze overtuigingen over liefde en goedkeuring ons geluk in de weg staan. Met haar methode “The Work” helpt ze lezers om destructieve patronen te doorbreken en meer zelfliefde en vrijheid te ervaren.

Krijg inzicht in jullie Relatiedynamiek met Liefdeszaak Anoek Leppink EFT relatietherapeut in Haarlem

Krijg inzicht in jullie relatiedynamiek

Herken en doorbreek negatieve patronen in jullie relatiedynamiek. Begrijp de emoties en behoeften die eraan ten grondslag liggen en werk samen aan een veiligere, hechtere verbinding.

Choosing me Kelly Weekers Liefdeszaak Anoek Leppink EFT relatietherapeut Haarlem

Choosing me

Choosing Me van Kelly Weekers is een inspirerend boek dat je helpt trouw te blijven aan jezelf in een wereld vol externe verwachtingen. Met praktische oefeningen en herkenbare voorbeelden leer je bewuste keuzes te maken en dichter bij je authentieke zelf te komen.

Kom als jezelf De opzienbarende nieuwe wetenschap die je seksleven zal veranderen Emily Nagoski

Kom als jezelf

“Kom als jezelf” van Emily Nagoski combineert wetenschap en psychologie om vrouwen te helpen hun unieke seksuele beleving te begrijpen en te verbeteren. Het boek richt zich op zelfacceptatie en biedt diepgaande inzichten voor een bevredigend seksleven.